Fitness, Management: Ulf Bengtsson: toppidrottsman och fitnessentreprenör

Publicerad: 13/10, 2020

Sammanfattning av en artikel i tyska Fitness, Management signerad Jürgen Wolff. Ulf Bengtsson, en av Sveriges mest framstående bodybuilders och entreprenörer inom fitness, har en imponerande karriär som sträcker sig från den lilla orten Arvika till internationell framgång. Hans resa började med ett intresse för diskuskastning, vilket ledde honom in i styrketräning och bodybuilding.

Redan som 19-åring blev han svensk mästare i bodybuilding och blev även uttagen till landslaget i tyngdlyftning, där han slog flera nationella rekord. Hans drivkraft och disciplin var tydliga redan i unga år, då han utmanade sig själv att åka skridskor mitt i vintern, endast klädd i en T-shirt, som ett sätt att bevisa för sig själv att han kunde övervinna alla hinder.

Efter att ha avslutat sina studier med toppbetyg på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, där han stötte på fördomar om att bodybuilding inte kunde förenas med akademisk briljans, bestämde han sig för att fortsätta sin karriär som professionell idrottare. Han flyttade till Venice Beach, Kalifornien, som då var centrum för bodybuilding. Där tränade han med ikoner som Frank Zane och Arnold Schwarzenegger, och trots de initiala svårigheterna lyckades han snabbt etablera sig som en toppatlet. På bara två år rankades han som nummer sex i världen och tog tredjeplatsen i Mr. Universe-tävlingen 1977 och World Games 1981. Under sin tid i Kalifornien skrev han sin första bok, "The Total Dedication", och deltog i olika fotograferingar.

Trots sina framgångar inom bodybuilding insåg Bengtsson att han ville åstadkomma mer och utveckla fitness tillgängligt för fler. Han grundade World Class Fitness, ett koncept som integrerade styrketräning, uthållighetsträning och riktade sig även till kvinnor, något som var unikt på den tiden. Hans första gym i Stockholm blev omedelbart en framgång, och snart blev World Class Fitness en kedja som spreds över Skandinavien och vidare till Ryssland. Under Sovjetunionens fall etablerade han gym i det då isolerade landet, vilket blev en av de största fitnesssuccéerna i regionen.

Trots framgångarna i Ryssland stötte Bengtsson på stora utmaningar när den kriminella världen i Moskva krävde skyddsavgifter för hans verksamhet. När han vägrade att samarbeta tvingades han lämna landet och överlämna gymmen. Detta ledde till en konkurs för World Class Fitness, då 60 % av företagets intäkter kom från Ryssland. Trots denna motgång gav Bengtsson inte upp utan började om i Bryssel och byggde upp nya gym i flera länder, bland annat Polen, Tjeckien och Belgien.

Förutom att driva premiumgym i Europa engagerar sig Bengtsson nu också i sociala projekt, särskilt i Afrika, där han vill göra fitness och hälsa tillgängligt för fler genom att skapa stora träningsanläggningar för upp till 25 000 personer i länder som Kenya. Han ser fitness som en viktig del i att förbättra människors hälsa och avlasta vårdsystemen.

Bengtsson har skrivit en självbiografi, "No one cries for you", där han berättar om sin resa, de utmaningar han stött på och hur han övervunnit dem. Hans livshistoria är ett tydligt exempel på hur disciplin, mod och förmågan att ständigt tänka nytt kan leda till framgång trots stora motgångar.

 

Läs hela artikeln, på tyska, här:

https://www.fitnessmanagement.de/fitness/weltklasse-ulf-bengtsson-fitnessunternehmer

Se alla nyheter »

Läs fler artiklar:

<>
Inspirationsföredrag med Uffe Bengtsson i Arvika 6/11
Inspirationsföredrag med Uffe Bengtsson i Arvika 6/11

Så bygger vi seniorstyrka - för ett aktivt och meningsfullt seniorliv STAND UP AND FIGHT Plats...

Läs mer »
Uffe berättar till bilder med ljud
Uffe berättar till bilder med ljud

Det bästa är naturligtvis att lyssna och inspireras av Uffe live på hans föreläsningar och seminarie...

Läs mer »
Pensionssystemet sviker Sveriges seniorer – dags att agera nu!
Pensionssystemet sviker Sveriges seniorer – dags att agera nu!

Hur känns det att du struntar i dina föräldrar? En aktuell rapport från Folksam uppenbarar en direkt...

Läs mer »
Kampen mot Demens: Det är aldrig för sent att ta en fajt!
Kampen mot Demens: Det är aldrig för sent att ta en fajt!

Socialstyrelsens aktuella rapport om den stigande bördan av demenssjukdomar ställer oss inför en utm...

Läs mer »
Ulf Bengtsson möter Brottarbröder
Ulf Bengtsson möter Brottarbröder

Ulf Bengtssons liv liknar ingenting annat. Det får brottarbröderna Martin och Jimmy Lidberg erfara i...

Läs mer »
Superentreprenören Ulf Bengtsson - när det omöjliga är möjligt
Superentreprenören Ulf Bengtsson - när det omöjliga är möjligt

Mitt första möte med Sveriges då främste kroppsbyggare, Uffe Bengtsson, ägde rum när min far, Leif F...

Läs mer »